• Könyvelés, adótanácsadás

  Könyvelés, adótanácsadás

  Tovább
 • MIELŐTT VÁLLALKOZNI KEZDENE...

  MIELŐTT VÁLLALKOZNI KEZDENE...

  Néhány rövidke lecke

  Tovább
 • Bérügyviteli szolgáltatás

  Bérügyviteli szolgáltatás

  Munkavállalókkal kapcsolatos adminisztráció

  Tovább
 • Könyvvizsgálat

  Könyvvizsgálat

  Tovább

Könyvvizsgálat

A napjaink gazdasági környezetében az egyik alapvető elvárás, hogy a gazdálkodó szervezetek vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetükről megbízható és valós információkat tegyenek közzé.

Egyéni vállalkozóként könyvvizsgálói szolgáltatással segítem ügyfeleimet abban, hogy átlátható információt biztosítsanak a tulajdonosok, a cégvezetés, a befektetők és a piac többi résztvevője számára.

 


Ki kötelezett könyvvizsgálatra?

 

Kötelező a könyvvizsgálat minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozónál.Kivételt csak azok a vállalkozások élveznek, akiknél az alábbi két feltétel EGYÜTT teljesül:

 1. Az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozás éves nettó árbevétele nem haladta meg a 300 millió forintot ÉS
 2. Az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.
Tehát kötelező a könyvvizsgálat 2019. évi beszámolót illetően, ha a fenti két feltétel egyike a 2017. és 2018. évi beszámoló adataiból számolva NEM TELJESÜL.

NAGYON FONTOS !

Nem mentesül a vállalkozás a könyvvizsgálat alól a tárgyévet követő évben (vagyis 2020-ban), ha a tárgyévi üzleti év mérlegforduló napján (vagyis 2019.december 31-én) 10 millió forintot meghaladó, 60 napnál régebben lejárt az adózás rendjéről szóló törvény szerinti köztartozása van.

Érdemes a cégvezetőknek oda figyelni év végével arra, hogy mennyi köztartozásuk van !

 


 

Ki lehet a vállalkozás könyvvizsgálója?

 

Könyvvizsgálatot a Magyar Könyvvizsgálói Kamara tagja, vagy a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál nyilvántartásba bejegyzett könyvvizsgáló cég végezhet.

 

Ki választja meg a vállalkozás könyvvizsgálóját és mikor ?

A vállalkozás legfőbb szerve (tagjai) választja a kamarai nyilvántartásban szereplő könyvvizsgálót az előző üzleti év (2019.évi beszámoló) éves beszámolójának...elfogadásakor (2020.05.31-ig), jogelőd nélkül alapított vállalkozónál az üzleti év mérlegfordulónapja (2019.december 31) előtt.

Gyakorlatban azt tapasztalom, hogy a vállalkozás könyvelője (akár saját alkalmazottként dolgozik, akár külső megbízottként) figyelmezteti a vállalkozás vezetőjét arra, hogy könyvvizsgálót kell keresni. Azonban a vállalkozók szeretik ezt a feladatot elodázni, vagy esetleg "megfeledkezni" róla.

Jó munkához idő kell ! A könyvvizsgálónak pedig sok idő kell ahhoz, hogy precízen, felelősen el tudja a munkáját végezni !

 


 

Mit csinál a választott könyvvizsgáló ?

 

Nagyon egyszerűen fogalmazva ellenőriz. Az éves beszámolót vizsgálja felül, vagyis a mérleget, az eredménykimutatást és a kiegészítő mellékletet. Megvizsgálja, hogy a vállalkozás a számviteli törvény által előírtakat illetve a létesítő okiratban foglaltakat betartja-e, és ennek alapján az éves beszámoló valódi adatokat tartalmaz és szabályszerűen lett elkészítve.

 

A könyvvizsgáló a munkáját szigorú minőségi előírások alapján végzi, melyet köteles dokumentálni.

 

A munka során jogosult adatokat, információkat kérni a vállalkozás vezetőjétől és az alkalmazottaitól, amikkel kapcsolatban titoktartási kötelezettsége van.

A könyvvizsgáló a vállalkozás beszámolójának felülvizsgálatáról köteles írásbeli könyvvizsgálói jelentést készíteni és azt a megbízójának át kell adni.

A könyvvizsgálói jelentés záradéka tartalmazza azt, hogy a vállalkozás megfelelt-e a törvényi előírásoknak vagy nem.

A gyakorlatban a könyvvizsgáló munkája nagyon hasznos lehet a vállalkozó számára. Év közben hatékony segítséget tud nyújtani a könyvelő számára bonyolultabb kérdések megválaszolásánál is.

 


 

Ajánlat kérése könyvvizsgálatra

Az Ön neve *:
Telefon száma *:
E-mail címe *:
A cég neve:
A cég adószáma *:
A cég cégjegyzék száma *:
Egyéb közlendők:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!


Kapcsolat


Személyes konzultációra időpont foglalása telefonon, igény esetén az ügyfélfogadási időn kívüli időpontra is.


Tel:+36-30/327-15-61


E-mail: ujlaki.bt@gmail.com
Nyitvatartás:


Hétfőtől-csütörtökig 9-11 óráig


Pénteken ügyfélfogadás nincs


Szombat-vasárnap: ZárvaMegosztás